Ihmisen keho toimii kuin organisaatiot

”Ihmisen keho toimii tismalleen samaan tapaan kuin organisaatiot”, luennoi Simon Sinek NBF2015:ssa. Kun   ihminen voi hyvin, tuntee olonsa turvalliseksi ja tuntee kuuluvansa joukkoon, hän kykenee antamaan parhaan panoksen työhönsä. Pitkään jatkuneessa stressin, pelon, ahdistuksen tai masennuksen tilassa työtehomme ja luovuutemme laskevat. Totta kai me organisaatioittemme osasina vaikutamme niiden toimintaan vastaavalla tavalla. 

Me ihmiset olemme edelleen myös eläimiä vaistoinemme vaikka looginen ajattelumme väittäisi toisin. Hälytysjärjestelmämme toimii samaan tapaan kuin eläinten. Buddhan aivot –kirjassa Rick Hanson ja Richard Mendius kuvaavat, että hälytystilaan, stressireaktioon liittyvä tunne, joka viestittää meille normaalitilan poikkeamasta on ahdistus, hermostuneisuus, pelko tai masennus.

shutterstock_317937611.jpg

Meidän systeemimme toimii samaan tapaan kuin savannilla ruohoa nyhtävän seepran. Samalla kun seepra nauttii ateriastaan, sen koko hermojärjestelmä on äärimmilleen virittynyt skannaamaan poikkeamia ympäristöstä. Rasahdus tai linnun pyrähdys lentoon on signaali: hengenvaara! Silmänräpäyksessä seepra on täydessä hälytysvalmiudessa ja valmis pakoon. 

I   Pitkään jatkuneet stressi ja turvattomuuden tunne vähentävät työtehoa  

Pitkään jatkunut hälytystila, stressi ja turvattomuuden tunne kuluttavat elimistömme serotoniini- ja oksitosiini-varatoja tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi. Fysiologinen seuraus voi olla väsymys, unettomuus tai suoranainen lamaannus. Emotionaalisella puolella puutostilat voivat aiheuttaa kroonista ahdistusta, masennusta ja hermostuneisuutta. 

Yritysten tavanomaiset palkkio- ja motivointitavat kuten palkankorotukset, virkistyspäivät ja elämystempaukset eivät lisää turvallisuuden tunnettamme. Ne lisäävät kyllä hyvää oloa ja kohottavat mielialaa, mutta vain lyhytaikaisesti. Vaikutus ei ole tukeva tai korjaava.

I    Nappikauppaa vai ei?

Nykyisessä epävarmassa ilmapiirissä helppo ratkaisu on ”nappi suuhun ja menoksi”, lisätään hyvää oloa kemiallisesti. Suomen psykologiliiton mukaan 400.000 suomalaista käytti mielialalääkkeitä vuonna 2014. Pikaliima korjaa harvoin pysyvästi. Quick fix ei pureudu yrityksen olemassa olevan kulttuurin kriittiseen tarkasteluun ja parantamiseen. Kun ongelman korjaamista lykätään on sillä taipumus kasvaa ja moninkertaistua. 

I    Minätyö luo pohjaa kestävälle kasvulle ja kehitykselle

Kestävä turvallisuuden tunne löytyy oman mielen sopukoista, ei kaivoon kannettuna vetenä. Yritykset voivat omasta puolestaan tukea itsekehitystyötä käytännössä. Jokainen meistä voi toimia esimerkkinä sanoina ja tekoina, luottamalla sekä olemalla luottamuksen arvoinen sekä oman mielen treenaamisella.

- Se, mitä mielesi kautta virtaa, muovaa aivojasi. 
Aivosi ja mielesi muovaavat ympäristöä, jossa elät. -

Palaa takaisin etusivulle tästä.

marja_livelife_fin_2795_-_versio_5.jpg