Blogi

Viimeisin kirjoitus:

Mikä heimoa liikuttaa?

Syksyinen vaellusmatka pohjoisessa toi tervetulleen pysähtymisen vuoden haasteiden jälkeen. Minulle hektisimmät ajat vaativat vastapainokseen luonnon rauhaa ja eheyttävää läsnäoloa. Kosketus itseä suurempaan palauttaa ja voimistaa, tyynnyttää rasittuneet älynystyrät ja uudistaa kokonaisvaltaisesti yhteyden itseen ja muihin ihmisiin.

Ensimmäisen päivän aamuna vaelluksen johtaja lausui erämaahan suuntaavalle joukollemme, heimolle, syntysanat. Vaelluksellamme meitä ohjaisi kolme asiaa:

  1. Lempeyden asenne: jokainen on hyväksytty sellaisena kuin on.
  2. Jakamisen asenne: jokainen osallistuu omalla panoksellaan. Se riittää.
  3. Auttamisen asenne: jokaisella on oikeus ilmaista avuntarpeensa ja ottaa apua vastaan. Jos taakkasi on liian painava, kerro siitä. Anna vahvemman kantaa enemmän.
Väsymyksen vuoksi ei ensimmäisinä päivinä tullut mieleenkään ilmoittautua vapaaehtoistehtäviin muuten kuin silkasta vastuuntunnosta. Rimpuilin irti vanhasta tottumuksesta, huonosta omatunnosta, etten tekisi riittävästi. Sain huomata, ettei kukaan tosiaan syyttänyt tai paheksunut. Kukaan ei katsonut tuomitsevasti, vaikken aina ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa hoitamassa osuuttani töistä. Sain huomata olevani oikeasti hyväksytty juuri sellaisena kuin olen.Ihmeellistä, kuinka heimomme aamuisin heräsi, valmisti aamiaisensa ja lähti jatkamaan vaellusta. Ihmeellistä, miten kaikki vain järjestyi: kun yhden jalkineet hankasivat, löytyi toimiva pari naapurilta. Kun toisen vaatteet kastuivat, oli jollakin lainata kuivaa. Kun olosuhteet kävivät kaikille rankoiksi, keksittiin helpottavia ratkaisuja. Kaikki eivät olleet hengenheimolaisia keskenään ja silti jokaisella oli oma hyvä paikkansa.

Jäin miettimään voisiko samanlainen olemisen ja tekemisen asenne näyttäytyä töissä ja millaista se olisi? Missä olosuhteissa se olisi mahdollista?

Olisiko mahdollista, että organisaatiossa ”kaikki vain järjestyisi”, jokainen tekisi omaa työtään tietäen paikkansa ja tuntien olonsa hyväksytyksi ja turvalliseksi? Jos se ei olisi mahdollista organisaatiossa, niin millaisissa kokoonpanoissa

Voiko tulevaisuuden työtä ja oman osuutensa yhteisön eteen tehdä hyvillä mielin, hyväksyttynä yhteisön jäsenenä? Miten yritys menestyisi, jos sen todelliset arvot olisivat lempeys, jakaminen ja auttaminen?

Viimeisimmät kirjoitukset

Vihaan juoksua!

Hengitys salpautuu. Syke nousee, vaikka kuinka lyhennän askelta. Manaan vielä sadannen kerran kirurgin, joka keväällä luomenpoisto-operaation sijaan päättikin poistaa selästäni jotain aivan muuta tarpeettomasti, syvältä ja leveästi. Keväästäni tuli 15 senttiä hutiin osuneen viillon ansiosta rauhallinen. En jaksa vaivata mieltäni kiukulla kauempaa, siirryn manaamaan raskasta askelta ja tukalaa oloa. Ajatusvirtaa pulppuaa tauotta, tunteet vaihtuvat laidasta laitaan. Sitten muistan kolme neuvoa, jotka yleensä auttavat, olipa tukala tilanne työssä tai vapaalla.

1. Minä hyväksyn itseni

Entä, jos en tänäkään kesänä juokse tavoitteeseeni? Juoksen sitten joskus tai teen jotain hauskempaa. Harjoittelen huvin ja hyvinvoinnin vuoksi, en epäonnistumisen tai turhautumisen.

2. Hyväksyn sen mitä on

En voi muuttaa kirurgin hutilointia muuksi. En kykene juuri tänään muuttamaan takkuista lenkkiä sujuvammaksi, mutta voin valita mihin huomioni kiinnitän. Sää on aurinkoinen. Kesäheinän ja kukkien raikkaat ja makeat tuoksut sekoittuvat toisiinsa. Rantareitin pirteä vire muistuttaa poutapilvistä, vapaudesta ja ilosta. Hengitän syvään, vatsanpohjaan asti.

3. Hyväksyn tunteeni

Nälkävuoden mittaisen lenkin aikana ehtii tunteita nousta monesta menneestä tilanteesta: iloa, pelkoa, onnea, surua, kiukkua, hyvää oloa ja rauhaa. Kun hyväksyn jokaisen tunteeni ja olen vain läsnä lisäämättä sitä ajatuksillani tai työntämättä sitä pois, ei ikävinkään tunne viivy kauaa. Jossain syvällä sisällä on aina rauha ja tyyneys. Kaikki vain on.

Polun varrelle jäi mielen ja kehon eripura höystettynä tunneryöpyillä. Kotiin tuomisina on harmoninen olo, rentous, keveämpi keho ja mieli. Ajatusten virta on tauonnut. Kuulaan päivän sävyt ovat aistittavissa täydempinä.

Olen tässä ja nyt, hyvillä mielin.


9.7.2017


Jakamisen kertotaulu

Monet meistä muistavat vielä, kuinka sisarusten kanssa piti jakaa: huone, vanhempien huomio, lahjat, makeiset, milloin mitäkin. Välillä niistä piti tapella. Piti pitää puolensa. Sotien aikaan syntyneet muistavat, kuinka omasta vähästään piti jakaa niille, joilla oli vielä vähemmän. Kun jaan, se on itseltäni pois, on vanha totuus.

Työelämässä jakamisen kohteena on usein tieto. Se, jolla on tieto, on valtaa. Se jolla on enemmän, on enemmän neuvotteluvaluuttaa, etulyöntiasema ja arvoa. Jos jaan työhön liittyvää tietoani toisille, en olekaan enää omassa sarjassani ainutkertainen, vaan muut voivat hyötyä ja käyttää jopa omaa tietoani minua vastaan. Tiedolla on kautta historian briljeerattu, siitä on taisteltu, sen avulla on kivuttu ylöspäin ja pelattu organisaatiopelejä, tieto on ollut valuuttaa, rahaa, jota ei riitä kaikille.

Entä nyt, kun vanhat rakenteet muuttuvat tiiviiseen tahtiin, organisaatiot romuttuvat ja työtä tehdään projektiluontoisesti erilaisissa vaihtuvissa kokoonpanoissa, jossa rakentava vuorovaikutus ja tiedon jakaminen ovat tärkeässä asemassa? Sotien jälkeinen puutteen todellisuus ei enää päde. Uusi tiedon jakamisen matematiikka on erilaista kuin muinoin.

Jakamisen kertotaulu nyt:

kun annan tietoni toiselle, se ei ole minulta pois, minulle jää edelleen omanikun annan niin saan: voin saada hyvän keskustelun ja uutta tietoa, saldoni onkin plussallakun vastaanottaja antaa minulle oman tietonsa: antaessani saldoni voi tuplaantuakun työstämme tietojamme yhdessä, voi syntyä jotain aivan uutta. Yhteistyö hyväksyvässä ja luottamuksellisessa ilmapiirissä saa aikaan nostetta, joka ei synny yksin: saldoni voi moninkertaistuakun annan tietoni sinulle, sinä käsittelet sitä omasta näkökulmastasi ja omista taustaoletuksistasi käsin, jotka ovat toisenlaiset, kuin omani. Antamani tieto muuttuu sinun omaksesi, ja minulla on edelleen ainutlaatuinen ikioma tietoni. Ne ovatkin eri tietoja ja niillä saa aikaan eri lopputuloksia.Omasta tiedostamme tulee rikkaampaa, kun annamme, vaihdamme ja tutkimme sitä monista perspektiiveistä. Voimme löytää uusia ratkaisuja, näkökulmia ja luovuutta, loputtomasti.

Jakaminen lisää arvoa. (6.4.2016)


Kolme kysymystä oman ajattelun testaamiseen

Uutisotsikot kertoivat muutama päivä sitten uudesta yhteiskuntasopimuksesta. Työeläkemaksuja korotetaan, työntekijöille on luvassa keppiä ja työnantajille porkkanaa. Lukiessa mieleen nousi kuva kahdesta aasista: toista piiskataan eteenpäin ja toista maanitellaan liikkeelle porkkanan voimalla.

Jäin miettimään millaisia ajatuksia tarvittaisiin, jotta ilmapiiri muuttuisi inspiroivammaksi. Ajatukset muokkaavat ja muuttavat maailmaa, olivatpa ne rakentavia tai eivät. Muiden ajatuksiin emme suoraan voi vaikuttaa, mutta omia ajatuksia on hyvä testata yksinkertaisilla kysymyksillä, Tarvittaessa asioita voi uudelleen määritellä tai nimetä. Vaikutukset voivat olla yllättävän isot. Siirry lukemaan koko blogiteksti tästä. 8.3.2016
Haluatko olla superkana vai kestävän kehityksen kana?

Margaret Heffernan puhuu TED-talk tilaisuudessa nokkimisen lopettamisen tärkeydestä työpaikoilla. Hän kertoo kokeesta, jossa oli mitattu kanojen tuottavuutta. Tutkimuskohde oli helppo, sillä tuottavuuden pystyi laskemaan kanamunien määrästä. Seurantaryhmiä oli kaksi, joista toinen koostui superkanoista ja toinen tavallisista kanoista. Useamman sukupolven kestäneen seuranta-ajan jälkeen superkanat olivat nokkineet toisensa hengiltä ja keskivertokanat tekivät aina vaan hyvää tulosta.
Menestyvien työyhteisöjen tehokkuutta on mitattu myös. On tutkittu mikä tekee toisista ryhmistä menestyneempiä kuin toisista. Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 5.2.2016
Kanat_247710229-3.jpg

-----------------------------

Ihmissuhdetaidot johtajuustekijänä tulevaisuudessa

Tulevaisuuden liiketoiminta -kurssin kouluttaja, Aalto-yliopiston professori Katariina Kemppainen luennoi älykkäistä ja kestävistä toimitusketjuista ja toimitusketjujen kehittymisestä. Kahden ja puolen tunnin luennosta Kemppainen käytti lähes tunnin, 45% ajasta esittelykierrokseen, jonka kysymyksinä ovat: ”Mitä sinä teet työssäsi? Mitä haluat oppia tänään älykkäistä ja kestävistä toimitusketjuista? Miten sinä opit?” Kemppainen keskusteli ryhmämme jokaisen jäsenen kanssa kysymyksistä henkilökohtaisesti.
Mitä lähetys- ja vastaanottokanavia käytät? Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 15.1.2016

Johtajuus_ja_ryhma.jpg

-----------------------------

Ajanhallinta ja uneton johtaja: hyvän unen konstit

”Huomaan, että monet projektit alkavat öisin pyöriä päässä. Herään ja sitten alkaa ideoita tulvia. Kello käy ja aamulla on silmät ristissä. Olen aina ollut kevytuninen, mutta viime aikoina unettomuus on alkanut vaivata,” 45-vuotias Jouni kuvasi.
Tapaamisen aiheena oli ajanhallinta ja uneton johtaja.
Lähestyimme teemoja ajanhallinnan ja ajankäytön näkökulmista: mitä teen nyt, mitkä tekijät kuormittavat työaikaa, mitkä vapaa-aikaa, milloin levätään ja palaudutaan? Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 28.12.2015
Uni_nukkuva.jpg

-----------------------------

Ihmisen keho toimii kuin organisaatiot

Ihmisen keho toimii kuten organisaatiot ”Ihmisen keho toimii tismalleen samaan tapaan kuin organisaatiot”, luennoi Simon Sinek NBF2015:ssa. Kun ihminen voi hyvin, tuntee olonsa turvalliseksi ja tuntee kuuluvansa joukkoon, hän kykenee antamaan parhaan panoksen työhönsä. Pitkään jatkuneessa stressin, pelon, ahdistuksen tai masennuksen tilassa työtehomme ja luovuutemme laskevat. Totta kai me organisaatioittemme osasina vaikutamme niiden toimintaan vastaavalla tavalla.

Me ihmiset olemme edelleen myös eläimiä vaistoinemme vaikka looginen ajattelumme väittäisi toisin. Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä.

shutterstock_317937611.jpg

-------------------------------------------------

Muutos: helppo, nopea ja lempeä

Me toimimme uskomustemme varassa, joista suurimmasta osasta emme ole edes tietoisia. Vanhastaan on totuttu ajattelemaan, että muutokset elämässä ovat vaivalloisia ja raskaita. Muutospolku voi olla myös kevyt ja energisoiva. Solubiologi Bruce Lipton kertoo luennollaan, kuinka jokainen meistä on inhimillinen vastaanotin ja tallennuslaite: Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 9.11.2015

nainen_aivoissa_204935749.jpg

------------------------------------------------

Onko minulla lupa haluta?

Parin viime päivän aikana olen törmännyt muutamaan otteeseen keskusteluun, jossa vilahtaa lupa-teema. Voinko, saanko, onko mahdollista tai onko minulla lupa? Vaikka puhutaan kaikki-mulle-heti-nyt –ajasta ja kuinka meillä on vimmattu vaade saada tarpeemme ja toiveemme täytetyksi nyt heti, on ilmassa myös toisenlaista tietoisuutta.

shutterstock_164124698.jpg

Joissain tilanteissa sisällämme asustaa se viisivuotias, jolle on iskostettu päähän, että aikuiselta pitää saada lupa ja aikuinen tietää mitä voi ja saa haluta. Se viisivuotias saattaa lymytä vaikka viisikymppisen sisällä ja odottaa jonkun toisen antamaa lupaa, jonkun johon itse tiedostamatta kohdistaa auktoriteettiyden.
Seurasin keskustelua, jossa... Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 3.8.2015

---------------------------------------

Kahden uran välisestä suosta kantavalle maalle

Asiat voivat edetä yllättävällä tavalla, kun onnistuu löytämään omaa työminää rajoittavan sisäisen esteen. Rajoittava tietoisuus voi löytyä nopeasti ja korjaava vaikutus voi siirtyä ajattelun tasolle arkeen saman tien:
Olin kuunnellut valmennettavani Jonin työhön liittyvää problematiikkaa. Puheessa toistui usein animaatio, viite siitä, että syvempi ongelma oli jossain muualla kuin aiheissa, joita hän kuvasi ongelmiksi: keskittyäkö tähän vai tuohon. Kaikessa tuntui olevan hyvät ja huonot puolensa. Missään ei oikein syntynyt huipputulosta, eikä missään ollut oikein hyvä olla.
Teimme muutamia harjoituksia noin puolen tunnin ajan. Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 29.6.2015

goalie_3214464.jpg

------------------------------------------

Anteeksiannon voima

Usein puhutaan anteeksiannon vapauttavasta voimasta. Viime päivinä olen saanut todistaa itse millaisia muutoksia voi tapahtua, kun yksi ihminen antaa anteeksi. Hyvä ystäväni antoi kymmenien vuosien jälkeen anteeksi lapsuuden hylkäämistilanteen. Anteeksianto oli mahdollista, koska
1) Hän kykeni näkemään aikuisen silloisen perspektiivin ja elämäntilanteen, sekä asettamaan tapahtuneen niihin raameihin.
2) Hän ymmärsi, että aikuinen rakasti häntä niillä resursseilla, jotka hänellä silloin oli.
3) Hän ymmärsi, että aikuinen ei nykyisillä voimavaroillaan koskaan tekisi vastaavaa.
4) Hän tajusi, että mikään tapahtuneesta ei ollut koskaan ollut hänen syytään.
Anteeksiannon vaikutus oli suurempi kuin anteeksianto yhdelle ihmiselle. Yhtäkkiä ystäväni koko lähipiiri voi paremmin, hän itse mukaan lukien. Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 20.5.2015

Anteeksiannon_vapauttava.jpg

--------------------------------------

Tunnetyö on päätöksentekijän raskaimpia urakoita - vai avaava matka flow'hun?

Luin Marja-Riitta Ollilan Johtajan parempi elämä -kirjaa, jossa tämän tästä esiin putkahti sana tunteet. Kirjan mukaan tunnetyö on päätöksentekijän raskaimpia urakoita, mutta liittyy olennaisena osana johtamiseen. Tunnetyön on osoitettu vievän tavattomasti energiaa.
Alati muutoksessa oleva toimintaympäristö edellyttää mielen jouston lisäksi tunnejoustavuutta. Johtajan on osattava mukautua toisten tunteisiin, sekä kyettävä tunnejohtajuuteen ja ohjaamaan muita omalla esimerkillään... Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 27.3.2015

bigstock_happy_family_having_fun_outdoo_18400457.jpeg

----------------------------------

Avautuvia kehiä

Kun pisara putoaa veteen, se saa aikaan avautuvia kehiä, silmin nähtäviä ja näkymättömiä. Yhden pisaran tipahtaminen valtamereen muuttaa koko ekosysteemin, vaikkei silmä sitä huomaa.
Jos yksi pisara on oivallus, niin paljonko muutosta syntyy yhden oivalluksen aikaansaamista avautuvista kehistä? Mikään ei ole inspiroivampaa ja hykerryttävämpää kuin oivaltaa ja oivalluttaa.
Miten oivallus eroaa analyyttisesta päättelystä? Oivallus on aina myös kehollinen reaktio, muutos fysiologiassa. Haastattelemani henkilöt kuvaavat oivallusta sanoilla: säpsähdys, naps, AI-JAA?!, auts, jne. Kun muistelet hetkeä, jolloin itse olet oivaltanut, miltä se tuntui kehossa?
Kun löydämme kehotasolta ratkaisun johonkin tunne- tai käytösmalliin, tapahtuu toivottu muutos kuin itsestään. Järjellä analysoimalla ymmärrettynä tarvitaan enemmän työtä muutoksen aikaansaamiseen. Ulos häritsevistä luupeista uusin oivalluksin, vapautta omalla polulla ja lisää tilaa ihmiselle, joka oikeasti olet! Itsestään.
 
sininen_pisara_11963053_-_Versio_22.jpg
 

11 päivää Andeilla - uusi kirja ilmestyi 5.2.2015

Juhlistamme uutta kirjaa tilittämällä 1.2. - 7.2. välillä tilattujen kirjojen tuoton kokonaisuudessaan Lastensairaala 2017:lle. Annetaan hyvän kiertää...

11-piv-andeilla.jpg
Saavumme luonnon muovaamalle ulokkeelle.
Alas kilometrien matka,
taivaaseen esteetön näköala.
Tulkaa reunalle, šamaani sanoo,
levittäkää kätenne.
Antakaa tuulen ottaa kaikki turha,
se, mitä ette enää tarvitse.
Marja Koiviston runoteoksessa 11 päivää Andeilla kuljetaan Perun maaseudun vehreiden laaksojen ja kuivien ylänköjen halki. Lukija tempaistaan mukaan henkiselle matkalle, joka johtaa ylös Machu Picchun vuoren rinteitä, kuun pintaa muistuttavan erämaan poikki ja edelleen Titicacajärven salaisuuksien äärelle. Runoissa piirtyvät elävästi näkyviin muinaisen inkakulttuurin tuhansia vuosia vanhat voimapaikat, asujaimistot ja viljelysmaat. Andien voimallinen luonto ja avara maisema luovat itseään ja omia rajojaan etsiville kulkijoille ainutlaatuiset puitteet muuttua ja uudistua, kasvaa ihmisinä. Keskustelukumppanina ja haastajana runoissa esiintyy mystinen šamaani Mallku.
Hinta: 17,00 (sis.alv.)
Lue lisää kirjoista tästä tai
siirry suoraan tilaamaan tästä.
Tuoreet kommentit
Tuoreita kommentteja 11 päivää Andeilla kirjan lukijoilta:
* Luin Andien elämysmatkasi tarinan tänään kannesta kanteen. Ei ole sattumaa että matka tehdään Machulta Amantanin kautta Sillustaniin. Vanhan purku ja tyhjyyden täyttäminen rakkaudella! Pacha Tatan lämpö ja voimaspiraalin syleily tuntuivat tänne asti "Muista: olet auringon lapsi.”
* Huikea matka! Sopii ihan jokaiselle matkakirjaksi. Voi yhdistää hienosti myös mindfulnessiin. - Leena
* Ahmin (ajatuksella) heti kättelyssä 6 päivää. Jännittävää nähdä mitä vielä shamaanin kanssa keksitte ennen kuin pääsette huipulle! - Miina
* Kiitos! Jäin koukkuun runoihisi. - Matti
* Ihana kirja! - Sari
* Sinulla on kyllä niin kauniita runoja. 11 päivää Andeilla. - Hannu.
* Ihana runokokoelma matkastamme. Sain juuri postista. - Riitta
* Olen tässä hiljalleen tehnyt matkaa uusiksi kirjan kautta. Aukeaa uudestaan Perussa kohdatut asiat. Ja tunnepuoli myös. - Marjo
* Kirjasi on aivan mahtava! - Liisa

Kysymyksiä omasta tiestä, ilmestynyt 10.12.2014

Kysymyksia_omasta.2014-11-27_kello_9.05.13.png
Kysymyksiä omasta tiestä on runokirja, kuten viime joulun alla ilmestynyt Mietteitä hetkessä. Näitä aiemmat kaksi kirjaani ovat itsekehitykseen ja omaan minän kasvuun paneutuvia tieto-, työ- ja harjoituskirjoja. Voit lukea lisää kirjoista tästä.
Kysymyksiä omasta tiestä pohtii uuteen astumisen ja hyvien asioiden kuten omien unelmien vastaanottamisen teemoja: vaikka ihmisenkin luonto on luonnostaan kehittyä ja tehdä parhaita valintoja, saattavat opitut ja omaksutut uskomukset estää meitä avautumasta todelliselle potentiaalillemme tai vastaanottamasta itsellemme kaikkea hyvää, jota olisi tarjolla. Usein olemme sulkeneet tiedostamattamme itseltämme isommat unelmat, vaikka sille ei olisi mitään loogista perustetta. Kirjan mietteet keskustelevat samalla lukijan kanssa. Se kysyy voisitko unelmoida vieläkin isommin?
Graafinen suunnittelu ja maalaukset ovat Matleena Saarningin lempeän herkkää ilmaisua.
Hinta: 18,90 (sis.alv.)
Lue lisää kirjoista tästä tai
siirry suoraan tilaamaan tästä.
Kommentteja kirjasta
* Olet tehnyt hienon matkan, jonka seurauksena on syntynyt hyvä kirja. Itkin, nauroin, pohdiskelin, vastustin ja vastaanotin sitä lukiessani. - Make
* Kiitos ihanasta kirjastasi!
Se inspiroi ajatuksia … ja unelmia. - Timo
* Kirja tuli eilen. Kovasti etenin jo illalla ja nyt jatkan lukemista.Hyvin avartavaa lukea juuri niistä tunteista, joita pyörii itsessänikin parhaillaan. Ihana!!! Hyvin olet sanoiksi ja tarinaksi pukenut ajatuksia ja kysymyksiä. - Marjo
* Lukuhetki vahvisti epäilyni (Herkullisissa kansissa oivalluksia tarjoavaa sisältöä) ja käänsi ja väänsi sen päinvastoin. Kuulin sanat:"Herkullisia sisältöjä oivaltavissa kansissa" - Seppo
Siirry takaisin sivun ylälaitaan tästä.
 


Haluatko olla superkana vai kestävän kehityksen kana?

Margaret Heffernan puhuu TED-talk tilaisuudessa nokkimisen lopettamisen tärkeydestä työpaikoilla. Hän kertoo kokeesta, jossa oli mitattu kanojen tuottavuutta. Tutkimuskohde oli helppo, sillä tuottavuuden pystyi laskemaan kanamunien määrästä. Seurantaryhmiä oli kaksi, joista toinen koostui superkanoista ja toinen tavallisista kanoista. Useamman sukupolven kestäneen seuranta-ajan jälkeen superkanat olivat nokkineet toisensa hengiltä ja keskivertokanat tekivät aina vaan hyvää tulosta.
Menestyvien työyhteisöjen tehokkuutta on mitattu myös. On tutkittu mikä tekee toisista ryhmistä menestyneempiä kuin toisista. Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 5.2.2016
Kanat_247710229-3.jpg

-----------------------------

Ihmissuhdetaidot johtajuustekijänä tulevaisuudessa

Tulevaisuuden liiketoiminta -kurssin kouluttaja, Aalto-yliopiston professori Katariina Kemppainen luennoi älykkäistä ja kestävistä toimitusketjuista ja toimitusketjujen kehittymisestä. Kahden ja puolen tunnin luennosta Kemppainen käytti lähes tunnin, 45% ajasta esittelykierrokseen, jonka kysymyksinä ovat: ”Mitä sinä teet työssäsi? Mitä haluat oppia tänään älykkäistä ja kestävistä toimitusketjuista? Miten sinä opit?” Kemppainen keskusteli ryhmämme jokaisen jäsenen kanssa kysymyksistä henkilökohtaisesti.
Mitä lähetys- ja vastaanottokanavia käytät? Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 15.1.2016

Johtajuus_ja_ryhma.jpg

-----------------------------

Ajanhallinta ja uneton johtaja: hyvän unen konstit

”Huomaan, että monet projektit alkavat öisin pyöriä päässä. Herään ja sitten alkaa ideoita tulvia. Kello käy ja aamulla on silmät ristissä. Olen aina ollut kevytuninen, mutta viime aikoina unettomuus on alkanut vaivata,” 45-vuotias Jouni kuvasi.
Tapaamisen aiheena oli ajanhallinta ja uneton johtaja.
Lähestyimme teemoja ajanhallinnan ja ajankäytön näkökulmista: mitä teen nyt, mitkä tekijät kuormittavat työaikaa, mitkä vapaa-aikaa, milloin levätään ja palaudutaan? Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 28.12.2015
Uni_nukkuva.jpg

-----------------------------

Ihmisen keho toimii kuin organisaatiot

Ihmisen keho toimii kuten organisaatiot ”Ihmisen keho toimii tismalleen samaan tapaan kuin organisaatiot”, luennoi Simon Sinek NBF2015:ssa. Kun ihminen voi hyvin, tuntee olonsa turvalliseksi ja tuntee kuuluvansa joukkoon, hän kykenee antamaan parhaan panoksen työhönsä. Pitkään jatkuneessa stressin, pelon, ahdistuksen tai masennuksen tilassa työtehomme ja luovuutemme laskevat. Totta kai me organisaatioittemme osasina vaikutamme niiden toimintaan vastaavalla tavalla.

Me ihmiset olemme edelleen myös eläimiä vaistoinemme vaikka looginen ajattelumme väittäisi toisin. Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä.

shutterstock_317937611.jpg

-------------------------------------------------

Muutos: helppo, nopea ja lempeä

Me toimimme uskomustemme varassa, joista suurimmasta osasta emme ole edes tietoisia. Vanhastaan on totuttu ajattelemaan, että muutokset elämässä ovat vaivalloisia ja raskaita. Muutospolku voi olla myös kevyt ja energisoiva. Solubiologi Bruce Lipton kertoo luennollaan, kuinka jokainen meistä on inhimillinen vastaanotin ja tallennuslaite: Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 9.11.2015

nainen_aivoissa_204935749.jpg

------------------------------------------------

Onko minulla lupa haluta?

Parin viime päivän aikana olen törmännyt muutamaan otteeseen keskusteluun, jossa vilahtaa lupa-teema. Voinko, saanko, onko mahdollista tai onko minulla lupa? Vaikka puhutaan kaikki-mulle-heti-nyt –ajasta ja kuinka meillä on vimmattu vaade saada tarpeemme ja toiveemme täytetyksi nyt heti, on ilmassa myös toisenlaista tietoisuutta.

shutterstock_164124698.jpg

Joissain tilanteissa sisällämme asustaa se viisivuotias, jolle on iskostettu päähän, että aikuiselta pitää saada lupa ja aikuinen tietää mitä voi ja saa haluta. Se viisivuotias saattaa lymytä vaikka viisikymppisen sisällä ja odottaa jonkun toisen antamaa lupaa, jonkun johon itse tiedostamatta kohdistaa auktoriteettiyden.
Seurasin keskustelua, jossa... Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 3.8.2015

---------------------------------------

Kahden uran välisestä suosta kantavalle maalle

Asiat voivat edetä yllättävällä tavalla, kun onnistuu löytämään omaa työminää rajoittavan sisäisen esteen. Rajoittava tietoisuus voi löytyä nopeasti ja korjaava vaikutus voi siirtyä ajattelun tasolle arkeen saman tien:
Olin kuunnellut valmennettavani Jonin työhön liittyvää problematiikkaa. Puheessa toistui usein animaatio, viite siitä, että syvempi ongelma oli jossain muualla kuin aiheissa, joita hän kuvasi ongelmiksi: keskittyäkö tähän vai tuohon. Kaikessa tuntui olevan hyvät ja huonot puolensa. Missään ei oikein syntynyt huipputulosta, eikä missään ollut oikein hyvä olla.
Teimme muutamia harjoituksia noin puolen tunnin ajan. Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 29.6.2015

goalie_3214464.jpg

------------------------------------------

Anteeksiannon voima

Usein puhutaan anteeksiannon vapauttavasta voimasta. Viime päivinä olen saanut todistaa itse millaisia muutoksia voi tapahtua, kun yksi ihminen antaa anteeksi. Hyvä ystäväni antoi kymmenien vuosien jälkeen anteeksi lapsuuden hylkäämistilanteen. Anteeksianto oli mahdollista, koska
1) Hän kykeni näkemään aikuisen silloisen perspektiivin ja elämäntilanteen, sekä asettamaan tapahtuneen niihin raameihin.
2) Hän ymmärsi, että aikuinen rakasti häntä niillä resursseilla, jotka hänellä silloin oli.
3) Hän ymmärsi, että aikuinen ei nykyisillä voimavaroillaan koskaan tekisi vastaavaa.
4) Hän tajusi, että mikään tapahtuneesta ei ollut koskaan ollut hänen syytään.
Anteeksiannon vaikutus oli suurempi kuin anteeksianto yhdelle ihmiselle. Yhtäkkiä ystäväni koko lähipiiri voi paremmin, hän itse mukaan lukien. Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 20.5.2015

Anteeksiannon_vapauttava.jpg

--------------------------------------

Tunnetyö on päätöksentekijän raskaimpia urakoita - vai avaava matka flow'hun?

Luin Marja-Riitta Ollilan Johtajan parempi elämä -kirjaa, jossa tämän tästä esiin putkahti sana tunteet. Kirjan mukaan tunnetyö on päätöksentekijän raskaimpia urakoita, mutta liittyy olennaisena osana johtamiseen. Tunnetyön on osoitettu vievän tavattomasti energiaa.
Alati muutoksessa oleva toimintaympäristö edellyttää mielen jouston lisäksi tunnejoustavuutta. Johtajan on osattava mukautua toisten tunteisiin, sekä kyettävä tunnejohtajuuteen ja ohjaamaan muita omalla esimerkillään... Siirry lukemaan koko blogikirjoitus tästä. 27.3.2015

bigstock_happy_family_having_fun_outdoo_18400457.jpeg

----------------------------------

Avautuvia kehiä

Kun pisara putoaa veteen, se saa aikaan avautuvia kehiä, silmin nähtäviä ja näkymättömiä. Yhden pisaran tipahtaminen valtamereen muuttaa koko ekosysteemin, vaikkei silmä sitä huomaa.
Jos yksi pisara on oivallus, niin paljonko muutosta syntyy yhden oivalluksen aikaansaamista avautuvista kehistä? Mikään ei ole inspiroivampaa ja hykerryttävämpää kuin oivaltaa ja oivalluttaa.
Miten oivallus eroaa analyyttisesta päättelystä? Oivallus on aina myös kehollinen reaktio, muutos fysiologiassa. Haastattelemani henkilöt kuvaavat oivallusta sanoilla: säpsähdys, naps, AI-JAA?!, auts, jne. Kun muistelet hetkeä, jolloin itse olet oivaltanut, miltä se tuntui kehossa?
Kun löydämme kehotasolta ratkaisun johonkin tunne- tai käytösmalliin, tapahtuu toivottu muutos kuin itsestään. Järjellä analysoimalla ymmärrettynä tarvitaan enemmän työtä muutoksen aikaansaamiseen. Ulos häritsevistä luupeista uusin oivalluksin, vapautta omalla polulla ja lisää tilaa ihmiselle, joka oikeasti olet! Itsestään.

Ajankohtaista 2017

Blogi

5.2. Haluatko olla superkana vai...

15.1. Ihmissuhdetaidot johtajuustekijänä

28.12. Ajanhallinta ja uneton johtaja

9.11. Ihmisen keho toimii kuin organisaatiot

14.9. Voiko muutos olla helppo, nopea ja lempeä?

sininen_pisara_11963053_-_Versio_22.jpg
Valon aalloilla-haastattelut
11 päivää Andeilla -kirja sekä kurssi 11 askelta omalle polulle
- Kuuntele ja katsele kuvavirtaa tästä.
- Tämä ja muita hyvän tuulen haastatteluja Valon aalloilla. Siirry kuuntelemaan tästä.
Keho ja tunteet:
- Kuuntele haastattelu tästä.

11 päivää Andeilla - uusi kirja ilmestyi 5.2.2015

Juhlistamme uutta kirjaa tilittämällä 1.2. - 7.2. välillä tilattujen kirjojen tuoton kokonaisuudessaan Lastensairaala 2017:lle. Annetaan hyvän kiertää...

11-piv-andeilla.jpg
Saavumme luonnon muovaamalle ulokkeelle.
Alas kilometrien matka,
taivaaseen esteetön näköala.
Tulkaa reunalle, šamaani sanoo,
levittäkää kätenne.
Antakaa tuulen ottaa kaikki turha,
se, mitä ette enää tarvitse.
Marja Koiviston runoteoksessa 11 päivää Andeilla kuljetaan Perun maaseudun vehreiden laaksojen ja kuivien ylänköjen halki. Lukija tempaistaan mukaan henkiselle matkalle, joka johtaa ylös Machu Picchun vuoren rinteitä, kuun pintaa muistuttavan erämaan poikki ja edelleen Titicacajärven salaisuuksien äärelle. Runoissa piirtyvät elävästi näkyviin muinaisen inkakulttuurin tuhansia vuosia vanhat voimapaikat, asujaimistot ja viljelysmaat. Andien voimallinen luonto ja avara maisema luovat itseään ja omia rajojaan etsiville kulkijoille ainutlaatuiset puitteet muuttua ja uudistua, kasvaa ihmisinä. Keskustelukumppanina ja haastajana runoissa esiintyy mystinen šamaani Mallku.
Hinta: 17,00 (sis.alv.)
Lue lisää kirjoista tästä tai
siirry suoraan tilaamaan tästä.
Tuoreet kommentit
Tuoreita kommentteja 11 päivää Andeilla kirjan lukijoilta:
* Luin Andien elämysmatkasi tarinan tänään kannesta kanteen. Ei ole sattumaa että matka tehdään Machulta Amantanin kautta Sillustaniin. Vanhan purku ja tyhjyyden täyttäminen rakkaudella! Pacha Tatan lämpö ja voimaspiraalin syleily tuntuivat tänne asti "Muista: olet auringon lapsi.”
* Huikea matka! Sopii ihan jokaiselle matkakirjaksi. Voi yhdistää hienosti myös mindfulnessiin. - Leena
* Ahmin (ajatuksella) heti kättelyssä 6 päivää. Jännittävää nähdä mitä vielä shamaanin kanssa keksitte ennen kuin pääsette huipulle! - Miina
* Kiitos! Jäin koukkuun runoihisi. - Matti
* Ihana kirja! - Sari
* Sinulla on kyllä niin kauniita runoja. 11 päivää Andeilla. - Hannu.
* Ihana runokokoelma matkastamme. Sain juuri postista. - Riitta
* Olen tässä hiljalleen tehnyt matkaa uusiksi kirjan kautta. Aukeaa uudestaan Perussa kohdatut asiat. Ja tunnepuoli myös. - Marjo
* Kirjasi on aivan mahtava! - Liisa

Kysymyksiä omasta tiestä, ilmestynyt 10.12.2014

Kysymyksia_omasta.2014-11-27_kello_9.05.13.png
Kysymyksiä omasta tiestä on runokirja, kuten viime joulun alla ilmestynyt Mietteitä hetkessä. Näitä aiemmat kaksi kirjaani ovat itsekehitykseen ja omaan minän kasvuun paneutuvia tieto-, työ- ja harjoituskirjoja. Voit lukea lisää kirjoista tästä.
Kysymyksiä omasta tiestä pohtii uuteen astumisen ja hyvien asioiden kuten omien unelmien vastaanottamisen teemoja: vaikka ihmisenkin luonto on luonnostaan kehittyä ja tehdä parhaita valintoja, saattavat opitut ja omaksutut uskomukset estää meitä avautumasta todelliselle potentiaalillemme tai vastaanottamasta itsellemme kaikkea hyvää, jota olisi tarjolla. Usein olemme sulkeneet tiedostamattamme itseltämme isommat unelmat, vaikka sille ei olisi mitään loogista perustetta. Kirjan mietteet keskustelevat samalla lukijan kanssa. Se kysyy voisitko unelmoida vieläkin isommin?
Graafinen suunnittelu ja maalaukset ovat Matleena Saarningin lempeän herkkää ilmaisua.
Hinta: 18,90 (sis.alv.)
Lue lisää kirjoista tästä tai
siirry suoraan tilaamaan tästä.
Kommentteja kirjasta
* Olet tehnyt hienon matkan, jonka seurauksena on syntynyt hyvä kirja. Itkin, nauroin, pohdiskelin, vastustin ja vastaanotin sitä lukiessani. - Make
* Kiitos ihanasta kirjastasi!
Se inspiroi ajatuksia … ja unelmia. - Timo
* Kirja tuli eilen. Kovasti etenin jo illalla ja nyt jatkan lukemista.Hyvin avartavaa lukea juuri niistä tunteista, joita pyörii itsessänikin parhaillaan. Ihana!!! Hyvin olet sanoiksi ja tarinaksi pukenut ajatuksia ja kysymyksiä. - Marjo
* Lukuhetki vahvisti epäilyni (Herkullisissa kansissa oivalluksia tarjoavaa sisältöä) ja käänsi ja väänsi sen päinvastoin. Kuulin sanat:"Herkullisia sisältöjä oivaltavissa kansissa" - Seppo
Siirry takaisin sivun ylälaitaan tästä.