Ihmissuhdetaidot johtajuustekijänä tulevaisuudessa


Tulevaisuuden liiketoiminta -kurssin kouluttaja, Aalto-yliopiston professori Katariina Kemppainen luennoi älykkäistä ja kestävistä toimitusketjuista ja toimitusketjujen kehittymisestä. Kahden ja puolen tunnin luennosta Kemppainen käytti lähes tunnin, 45% ajasta esittelykierrokseen, jonka kysymyksinä ovat: ”Mitä sinä teet työssäsi? Mitä haluat oppia tänään älykkäistä ja kestävistä toimitusketjuista? Miten sinä opit?” Kemppainen keskusteli ryhmämme jokaisen jäsenen kanssa kysymyksistä henkilökohtaisesti.

Mitä lähetys- ja vastaanottokanavia sinä käytät?

 
Johtajuus_ja_ryhma.jpg

Hyvä vuorovaikuttaja selvittää keskustelukumppaninsa vastaanottokanavan ja huomioi sen kommunikoinnissaan. Miten sinä parhaiten opit? Oletko 
  • visuaalinen
  • loogis-järkevä 
  • auditiivinen vai
  • kinesteettinen?

Hyvä vuorovaikuttaja oivaltaa nopeasti kenelle on parempi toimittaa kuvallista materiaalia, kenelle pitää lähettää tiedot kirjallisessa muodossa etukäteen, kenen kanssa on parasta jutella ja kenen kanssa kannatti pohtia kasvokkain ”mitä me tälle asialle voisimme tehdä”. 

Kaksi tärkeää ii:tä

Tämän päivän työelämässä on ensiarvoisen tärkeä omata vuorovaikutustaitoja: oivaltaa esimerkiksi miten tasavertaisessa johtajistossa kunkin kanssa tulee kommunikoida, jotta saa ajamaansa asiaa edistettyä. Vertaista ei voi käskyttää, eikä sen puoleen useimmissa tapauksissa enää voi alaisiakaan. 

Sekä ongelmanratkaisutaidot että viestintä-, ihmissuhde- ja neuvottelutaidot pitäisi sisällyttää jo peruskoulussa lasten opintosuunnitelmaan. Isot ii:t onnistuneessa, kestävän kehityksen työympäristössä ja kommunikoinnissa ovat

  • ihminen ja
  • ihmissuhdetaidot

Muutos lähtee itsestä

Muutos lähtee aina kaikista meistä itsestämme. Kriisien aika vaatii hyvää johtamista ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Ei hätää, jos et saanut huippu-diplomaatin geenejä äidinmaidossa. Vuorovaikutustaitoja ja erilaisten ihmisten kanssa toimeen tulemista voi oppia. Jotta talous voi kehittyä kestävään suuntaan, ihminen on nähtävä tärkeänä. Hyvä suoritustaso on hyvinvoinnin sivutuote.

Resepti hyvästä erinomaiseksi: hallitse kestävän kehityksen vuorovaikutus 

Tieto ja substanssiosaaminen tämän päivän johtajatyössä tai kenenkään muunkaan työssä ei pelkästään riitä. Erinomaisuuteen tarvitaan toinen puoli lisää. Kestävän kehityksen vuorovaikutus nousee keskiöön. 

Tietoisuusjohtaminen on sekä vuorovaikutustaitojen lisäämistä että omien sisäisten jumien ja ajattelun avaamista laajemmalle kaistalle. Nykytyössä, ihan samoin kuin kotioloissakin, oman itsen kehitystyö on tärkeä menestystekijä. Puhumattakaan siitä, että se on merkittävä onnellisuustekijä. Hyvin toisten kanssa toimeen tuleva tulee toimeen myös itsensä kanssa.

Palaa takaisin etusivulle tästä.
     marja_livelife_fin_2795_-_versio_5.jpg